Štirje slovenski čolni na SP do 23 let v Vareseju

mario Novice 0 Komentarjev

Jutri se bo v italijanskem Vareseju s predtekmovanji pričelo letošnje svetovno prvenstvo do 23 let, ki se ga udeležuje 800 tekmovalcev in tekmovalk iz 51 držav. Slovenijo zastopa šest veslačev, Jure Grace, Miha Ramšak, Gašper Ferlinc, Gašper Ostanek, Matej Grobelnik in Tilen Pugelj, ki bodo nastopili v štirih čolnih.

dsc_0837

Varese z jezerom v neposredni bližini čudovitega mesta v zadnjih letih postaja redni prireditelj velikih veslaških tekmovanj, v najlepšem spominu ga hranimo iz leta 2012, ko je tu naš dvojni četverec osvojil bron na EP, v letih 2015 in 2016 pa bo gostil tekmi svetovnega pokala. Letošnje svetovno prvenstvo za tekmovalce do 23 let, kategorijo na prehodu med vrhunske veslače, je ponovno zelo dobro obiskano in to govori v pride načrtom evropske veslaške zveze, da v čim krajšem času začne organizirati tudi EP za to kategorijo.

Slovenske barve bo v Italiji branila šesterica veslačev, ki vse že imajo izkušnje s tekmovanji na najvišji ravni, bodisi v tej kategoriji bodisi v mladinski. Nastopili bodo v štirih disciplinah, in sicer v dvojcu, dvojnem dvojcu, enojcu in lahkem enojcu.

dsc_0827

V enojcu bo veslal Jure Grace (VK Dravske elektrarne Maribor), ki zadnjič nastopa v kategoriji do 23 let. Lani je bil deveti v dvojcu na SP U23 v Linzu, v preteklih letih pa je tudi že nastopal na tekmah svetovnega pokala in evropskih prvenstvih, leta 2010 pa je v mladinski kategoriji osvojil naslov mladinskega olimpijskega prvaka v dvojcu.

dsc_1010

Jure se bo v Vareseju spopadel z najštevilčnejšo konkurenco, saj je med enojci prijavljenih kar 30 tekmovalcev.

dsc_0819

V dvojcu bosta nastopila Miha Ramšak in Gašper Ferlinc (oba VK Dravske elektrarne Maribor), ki sta lani nastopala še v mladinski konkurenci in v tej disciplini osvojila bron na svetovnem prvenstvu v Litvi ter peto mesto na MEP v Minsku. Letos sta nekaj več časa posvetila maturi, vendar pa nadaljujeta v dvojcu, kjer sta lani prikazala odlične tekme.

Med dvojci je v Vareseju prijavljenih 17 čolnov.

dsc_0849

V dvojnem dvojcu bosta nastopila Gašper Ostanek (VK Nautilus) in Matej Grobelnik (VK Dravske elektrarne Maribor). Ostanek je bil lani še mladinec in je bil sedmi na MSP v dvojnem četvercu, Grobelnik pa drugo leto nastopa v konkurenci do 23 let, v mladinski pa je njegov največji uspeh bron na MEP 2012 na Bledu.

dsc_0920

Ostanek in Grobelnik bosta nastopala v konkurenci 21 dvojnih dvojcev.

dsc_0824

V lahkem enojcu, sicer neolimpijski disciplini, bo veslal Tilen Pugelj (VK Ljubljanica), ki je lani na SP U23 v Linzu nastopil v lahkem dvojnem dvojcu.

dsc_0832

Tudi v Pugljevi disciplini je konkurenca zelo številčna, saj je prijavljenih 25 lahkih skifistov.

Tekmovanja se bodo pričela v sredo, finala pa bodo na sporedu v nedeljo. Posadke na prvenstvu vodita trenerja Dušan Jurše in Jan Ilar.