Štirje slovenski čolni na Svetovno prvenstvo na Češko

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v veslanju, ki bo med 18. in 25. septembrom v čeških Račicah bo nastopilo 930 tekmovalcev in tekmovalk iz 65 držav. Med njimi bo pet slovenskih, in sicer Filip-Matej Pfeifer in Nina Kostanjšek v enojcih, Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu ter Rajko Hrvat v lahkem enojcu.

Filip-Matej Pfeifer bo prvič nastopil na članskem svetovnem prvenstvu, po tem ko je bil letos v kategioriji članov že uspešen s šestim mestom na prvi tekmi svetovnega pokala v Beogradu in devetim mestom na EP v Münchnu. Tokrat bo nastopil v konkurenci 40 moških enojcev, ki so tradicionalno najštevilčnejša disciplina na SP-jih.

Nina Kostanjšek je prav tako novinka na največjem tekmovanju, kjer bo nastopila v konkurenci 25 skifistk. Svojo najboljšo uvrstitev je dosegla prav v letošnji sezoni, pred mesecm dni je bila deveta na EP v Münchnu.

Dvojec Jaka Čas in Nik Krebs je že nekaj bolj izkušen in tudi ta posadka, ki je v konkurenci do 19 in 23 let že osvajala medalje, je letos naredila velik korak naprej. Na svetovnem pokalu maja v Beogradu sta bila Čas in Krebs sedma, na prvenstvu Stare celine v bavarski prestolnici pa osma.

Najizkušenejši član reprezentance je lahki skifist Rajko Hrvat, ki se je letos vrnil med finaliste – na svetovnih pokalih je bil drugi in šesti, na EP v Münchnu pa četrti. Tako ima tudi on odlično popotnico za ponovni naskok na finale SP, kjer je bil nazadnje leta 2016. Tudi Hrvat bo nastopil v številčni konkurenci – lahkih enojcev bo na startu 30.

Napoved selektorja Jana Ilarja: “Na SP nastopa 65 držav, tako da bo konkurenca popolna. Po EP smo imeli nekaj zdravstvenih težav, ki pa smo jih uspeli rešiti in tako na SP potujemo s štirimi posadkami. Največ ponovno pričakujemo od lahkega skifista Hrvata, ki je z nekaterimi letošnjimi nastopi pokazal, da se lahko bori z najboljšimi in je med kandidati za uvrstitev v finale A. Zadovoljni smo z napredkom vseh treh mladih posadk, obeh enojcev in dvojca, za katere bi bil uspeh uvrstitev v prvo polovico nastopajočih.”

Otvoritev svetovnega prvenstva na tradicionalnem prizorišču veslaških tekmovanj bo v soboto, vsi štirje naši čolni pa bodo prvič nastopili že v nedeljo, ko bodo na sporedu predtekmovanja.

Več o prvenstvu

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja