Stoječe ovacije za Iztoka Čopa na podelitvi Kellerjeve medalje

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Sobotni večer na tekmah svetovnega pokala je rezerviran za slavnostne večerje Mednarodne veslaške zveze FISA in predstavnikov nacionalnih zvez. Še posebej slovesno je vsako leto v Luzernu, saj se tu podeli Kellerjeva medalja, najvišje priznanje v veslaškem športu. Letos je to priznanje za izjemno kariero in doprinos k veslanju prejel Iztok Čop, naš najboljši veslač vseh časov in najuspešnejši slovenski športnik po osamosvojitvi. Ob razglasitvi v luzernskem prestižnem hotelu Palace mu je avditorij namenil stoječe ovacije, kar ga ni pustilo ravnodušnega.

od leve: Dominik Keller, Iztok Čop, Jean-Christophe Rolland
od leve: Dominik Keller, Iztok Čop, Jean-Christophe Rolland

V uvodu je predsednik FISA Jean-Christophe Rolland poudaril pomen Kellerjevega priznanja ter dosežke in lastnosti, ki jih mora imeti vsakoletni prejemnik. Izvršni direktor FISA Matt Smith je v nadaljevanju predstavil letošnje nominirance, ki so poleg Čopa bili sestri Caroline in Georgina Evers-Swindel (Nova Zelandija), Caryn Davies (ZDA), Greg Searle (Velika Britanija), Rossano Galtarossa (Italija) in Rob Waddel (Nova Zelandija). Izbor je opravila komisija v sestavi Dominik Keller (predsednik komisije, sin Thomasa Kellerja), Matt Smith (izvršni direktor FISA), John Boultbee (Avstralija, član Councila FISA), Thor Nielsen (Norveška, legendarni trener in direktor Fisine razvojnega programa), Tricia Smith (ZDA, podpredsednica FISA) in Martin Cross (Velika Britanija, nekdanji olimpijski zmagovalec in TV komentator). Priznanje je Čopu podelil Dominik Keller, sin legendarnega predsednika FISA Thomasa Kellerja, po katerem se to najvišje veslaško priznanje tudi imenuje. Ob razglasitvi je poudaril Iztokovo izjemno kariero in pozitivni odnos v veslaškem športu, saj je »nasprotnike spreminjal v prijatelje«.

stojijo od leve: hči Amber, Martin Cross, hči Ruby, John Boultbee, žena Petra, Mike Sweeney (častni član Councila FISA) sedijo od leve: Jean-Christophe Rolland, Iztok Čop, Dominik Keller
stojijo od leve: hči Amber, Martin Cross, hči Ruby, John Boultbee, žena Petra, Mike Sweeney (častni član Councila FISA)
sedijo od leve: Jean-Christophe Rolland, Iztok Čop, Dominik Keller

Iztok Čop, ki se v Luzern v takšni ali drugačni vlogi vrača vse od leta 1991 in je med dosedanjimi prejemniki priznanja prepoznal deset veslačev, proti katerim je tekmoval in jih tudi vsaj enkrat premagal, je v govoru poudaril prijateljstvo med veslači, ki ga je med kariero vedno širil. Izrazil je ponos, da gre priznanje, ki je zanj eno najbolj prestižnih med vsemi trofejami, obenem na Bled, ki je bil Thomasu Kellerju še posebej ljub in je bil z njim povezan. Ob pogledu na dolgo kariero, prvič je na članskem SP nastopil leta 1990, ko se je priznanje pričelo podeljevati, se mu vendarle vse zdi kot svetlobni trenutek, saj je ves čas užival,  prejel veliko pozitivnih stvari in imel privilegij tekmovati proti veslaškim legendam. Po njih se je zgledoval izven tekmovanj, na njih pa jih vedno skušal premagati. Poudaril je, da je imel srečo, da se je lahko pridružil Veslaškemu klubu Bled, kjer je že bilo znanje za pripravo vrhunskih veslačev. Obenem je imel srečo, da je imel kljub majhnosti blejskega in slovenskega veslanja talentirane soveslače, s katerimi je lahko posegel v svetovni vrh. Kot najslajše je v šali omenil zmage proti najboljšim prijateljem, saj ti to da veliko večje zadovoljstvo kot premagati nekoga, ki ga ne maraš. Zmagovati v veslanju mu ni bilo lahko, kot tudi ni bilo lahko zmagati v močni konkurenci za priznanje, vendar pa je imel vedno dobro podporo v pravih ljudeh in pri družini.

Slika15

Iztok Čop je v svoji 25-letni karieri osvojil štiri olimpijske medalje (zlato, srebrno in dve bronasti) in 12 medalj na svetovnih prvenstvih, od tega je bil štirikrat svetovni prvak. Na tekmah svetovnega pokala je nastopil 43-krat, od tega je 34-krat osvojil medaljo. V mladinskim konkurenci je bil dvakrat svetovni prvak. Izjemno  kariero je končal po osvojitvi bronaste medalje na OI v Londonu leta 2012. Danes je še vedno dejaven v slovenskem športu in veslanju, saj je podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije ter član izvršnega odbora Veslaške zveze Slovenije in upravnega odbora Veslaškega kluba Bled.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja