Svetovno prvenstvo do 23 let – Trakai, Litva 2012

mario Novice 0 Komentarjev

Trakai blizu litvanske prestolnice bo od 11. do 15. julija gostil že drugo veliko veslaško tekmovanje. Po mladinskem svetovnem prvenstvu pred 10 leti se bodo na trakajskem naravnem jezeru tokrat za medalje borili člani in članice do 23 let. Prijavljenih je 815 tekmovalcev in tekmovalk iz 56 držav, nastopili pa bodo v 308 posadkah. V tej številčni zasedbi bo nastopilo pet slovenskih veslačev, in sicer Aleš Zupan in Grega Domanjko v enojcu, Anja Šešum v ženskem enojcu, Gašper Močnik v enojcu in Jure Grace v lahkem enojcu. Vsi so lani že nastopili na SP U23, z izjemo Močnika tudi v takšnih disciplinah.

dsc_8783

Aleš Zupan in Grega Domanjko branita bron z lanskega svetovnega prvenstva v Amsterdamu, kjer sta zaostala le za posadkama Latvije in Nemčije. Lanska svetovna prvaka Latvijca sta medtem že presegla starostno mejo 23 let in ju v Trakaiju ni, v nemški posadki pa je od lanskih veslačev ponovno v ekipi Hagen Rothe. Sicer je v konkurenci dvojnih dvojcev 18 čolnov. Blejec Aleš Zupan in Mariborčan Grega Domanjko sta pričela s skupnimi treningi kmalu po majskih olimpijskih kvalifikacijah, na katerih se dvojnemu četvercu, kjer je veslal Domanjko, ni uspelo uvrstiti v London. Dober mesec skupnih treningov v Mariboru in na Bledu jima je na zadnjih merjenjih prinesel podobne rezultate kot lani.

dsc_2222 dsc_8301

Zupan letos zadnjič nastopa v konkurenci mlajših članov, medtem ko je to Domanjkov drugi nastop na SP do 23 let.

V ženski konkurenci bo v enojcu nastopila Mariborčanka Anja Šešum. Lani je prvič nastopila v konkurenci članic do 23 let in bila trinajsta, njen najboljši rezultat pa sega v leto 2009, ko je bila na MSP peta.  V Litvi bo nastopilo 19 skifistk.

dsc_8764dsc_8406

V moškem enojcu, najštevilčnejši disciplini, bo nastopil Ljubljančan Gašper Močnik. Letos zadnjič nastopa v konkurenci do 23 let, lani je v dvojcu zasedel deseto mesto. Med skifisti je prijavljenih 28 držav.

dsc_8774dsc_8593

V lahkem enojcu bo, tako kot lani, nastopil Mariborčan Jure Grace in sicer se bo pomeril v konkurenci 19 tekmovalcev. Grace je lani v Amsterdamu zasedel šesto mesto, letos pa se je meril tudi na olimpijskih kvalifikacijah v lahkem dvojnem dvojcu, kjer pa mu uspel preboj v London. Skupaj z Domanjkom sta bila leta 2010 mladinska olimpijska prvaka v dvojcu.

dsc_8781dsc_8708

Pomočnik selektorja in trener Dušan Jurše takole ocenjuje možnosti naših posadk: »Anja Šešum je na zadnjih treningih povprečno dosegala nekoliko boljše čase kot lani, je pa to nekoliko manj od pričakovanega oziroma potrebnega. Upam, da bo to vseeno dovolj za preboj v polfinale in s tem napredovanje glede na lani. Jure Grace je na zadnjih testih pokazal precej več kot v lanskem letu, ko je s finalom dosegel cilj. Res pa je, da bo tudi letos potrebno nadpovprečno veslati za uvrstitev v polfinale in finale. Tam upam, da bo še ostalo nekaj moči za kaj več. Gašper Močnik je letos prešel na dve vesli in glede na to dobro funkcionira. Zadnji rezultati so bili precej vzpodbudni in lahko upamo na uvrstitev nekje v prvo tretjino. Dvojni dvojec je na testih potrdil lansko formo in jo z določenimi hitrostmi celo nadgradil in upamo, da bo to tudi letos najbolj udarna posadka. Po lanski kolajni je naskok nanjo nekakšna obveza tudi tokrat.«

dsc_8793

Prvenstvo se bo pričelo že jutri, naše posadke pa bodo prvič nastopile v četrtek v predtekmovanjih.

Team manager je Darko Golob, v ekipi pa sta še trener Jan Ilar in maserka Metka Roner.

Več o prvenstvu

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja