V boj za olimpijski nastop Gašper Fistravec v enojcu ter Aleš Jalen in Marko Bolha v lahkem dvojnem dvojcu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Švicarski Luzern bo od 22. do 24. maja gostil kvalifikacijsko regato za letošnje olimpijske igre. Večina vozovnic za Rio je bila razdeljenih že na lanskem svetovnem prvenstvu, tokrat pa se bodo delile še zadnje razpoložljive. To je za evropske države edino dodatno kvalifikacijsko tekmovanje, poleg njih pa še za ZDA, Kanado, Avstralijo in Novo Zelandijo. Skupaj bo na Rdečem jezeru nastopilo 379 veslačev in veslačic iz 47 držav. Sloveniji bosta nastop na OI v Riu skušala priboriti Gašper Fistravec v enojcu ter Aleš Jalen in Marko Bolha v lahkem dvojnem dvojcu.

 DSC_0424

Gašper Fistravec je letos opravil že precej mednarodnih nastopov, na tekmi svetovnega pokala v Vareseju je bil dvanajsti, na evropskem prvenstvu v Brandenburgu pred dobrom tednom dni pa trinajsti. Med tema tekmama je dobil tudi interne kvalifikacije proti Rajku Hrvatu in bo tako Sloveniji skušal tretjič v zgodovini zagotoviti nastop na OI v enojcu. Fistravec je doslej že dvakrat nastopil na olimpijskih kvalifikacijah, leta 2008 je bil uspešen in bil potem z dvojnim četvercem trinajsti v Pekingu, leta 2012 pa mu to ni uspelo.

DSC_0087

Naš trenutno najboljši posameznik se bo tokrat srečal s 16 tekmeci in pri večini je letos že tekmoval. V Rio se bodo uvrstili le prvi trije, med letos najhitrejše pa zagotovo sodita četrti in šesti z nedavnega evropskega prvenstva Belgijec Hannes Obreno in Danec Sverri Nielsen, poleg njiju pa tudi sedmi in osmi z EP Francoz Cedric Berrest in Finec Robert Ven. Ti skifisti že skozi celotno nastopajo konstantno, prav tako kot tudi Švicar Markus Kessler, Izraelec Dani Fridman in Slovak Lukaš Babač, aktualni evropski prvak med lahkimi skifisti. Ne gre pa odpisati  še predstavnikov veslaških velesil ZDA, Italije, Nemčije in Avstralije, ki v olimpijskem letu vedno najdejo posebne recepte za uspeh.

 DSC_0040

Gašper Fistravec: »Občutki v zadnjih dneh so najboljši v tej sezoni, forma se stopnjuje. V zadnjih parih dneh sem se spočil, tako da so tudi rezultati s treningov rekordni. Glede tekmecev ni neznank, vemo kdo so favoriti. Sam v tem trenutku ne spadam mednje, bom pa poskušal presenetiti. Zaostanki na evropskem prvenstvu niso bili tako veliki, v Luzernu je pričakovati tudi boljše pogoje, kar je meni pisani na kožo in upam, da bom lahko presenetil. Zagotovo je cilj uvrstitev na olimpijske igre. Če to ne bi bil, se tekme raje ne bi udeležil in priložnost prepustil komu drugemu. Moj motiv je v tem trenutku izredno velik, sploh ker sem precej napredoval. V zadnjih dveh sezonah sem namreč v enojcu naredil ogromen korak naprej in tudi samemu sebi bi rad dokazal, da zmorem in da sem v stiku z najboljšimi.«

 DSC_0399

Aleš Jalen in Marko Bolha sta moči letos prvič združila na mednarodni regati v Zagrebu, usmerjeno za nastop na kvalifikacijski tekmi pa skupaj trenirata nekaj tednov. Prejšnji vikend sta na Bledu izpolnila kriterijske zahteve, tako da jima je selektor lahko prižgal zeleno luč za nastop v Luzernu. Marko Bolha se je sicer čez zimo v tem čolnu pripravljal z Rajkom Hrvatom, vendar ta posadka po slabšem premiernem nastopu v Piedilucu ni nadaljevala sezone. Aleš Jalen je šele drugo leto v članski kategoriji, med mladinci je bil leta 2014 v dvojnem četvercu bronast na EP in peti na SP, lani pa sedmi med lahkimi skifisti na SP do 23 let.

DSC_0224

V konkurenci lahkih dvojnih dvojcev je poleg našega še 12 čolnov, pot na olimpijske igre pa bosta nadaljevala le dva. Glede na letošnje rezultate med najresnejše kandidate za ti dve mesti spadajo Belgija, Portugalska in Ukrajina, peta, osma in deveta z nedavnega EP v Brandenburgu, ter posadka Nove Zelandije, v kateri bo veslal lanski svetovni prvak med lahkimi skifisti Adam Ling.

 DSC_0193

Razmišljanje selektorja Dušana Juršeta pred odhodom: »Cilji so jasni v povezavi z namenom tega tekmovanja in razpoložljivimi kvotami. Za oba čolna je tisto največ uvrstitev med prva dva za lahkega dvojnega dvojca oziroma tri za enojca, ali to zmoremo, pa bomo spoznali na terenu. V zadnjem obdobju smo opravili dobre treninge, tako da iz tega zornega kota od obeh čolnov pričakujem zelo kvalitetne hitrosti. Ali bodo te hitrosti zadostne za kvalificiranje, pa je enostavno potrebno počakati.«

Tekmovanja se bodo pričela v nedeljo, ko bodo na sporedu predtekmovanja in repasaži. V ponedeljek so na vrsti polfinala, končne odločitve o potnikih na OI pa bodo potekale v torek popoldne.

Prijave in urnik tekmovanj

Prenovljeni veslaški center ob Rdečem jezeru v Luzernu bo kasneje v tednu, od 27. do 29. maja, gostil še drugo tekmo svetovnega pokala, na kateri bo od naših veslačev nastopil le lahki skifist Rajko Hrvat. Ta je po zmagi v Vareseju vstopil v resen boj za skupno zmago svetovnega pokala v lahkem enojcu, luzernski tekmo namreč sledi le še finale pokala 17.-19. junija v poljskem Poznanu.

FOTOGALERIJA

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja