V veliki finale še Rajko Hrvat

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev
lahki enojec Rajko Hrvat
lahki enojec Rajko Hrvat

Bled, 9. maja – Slovenija ima na svetovnem veslaškem pokalu na Bledu dva finalista. Mariborčanu Gašperju Fistravcu se je popoldan pridružil še Izolan Rajko Hrvat z zanesljivo zmago v polfinalu lahkih skifistov.

Hrvat se v polfinalu ni pustil zmesti hitremu startu Srba Petra Jovanovića. S preudarnim veslanjem je že na prvem vmesnem času prevzel vodstvo, ga povečal in ga do cilja ni več izpustil iz rok. V finale sta se iz tega polfinala prebila še Bolgar Nedelčo Vasiljev in Čeh Petr Čabla.

“Po jutranji težki tekmi, saj od Zagreba nisem nastopal, je bilo popoldan nekaj lažje. Nisem znan po hitrem startu, zato pa sem napadel na 750 metrih in nato nadzoroval tekmo do konca. Na valovih sem se kar hitro znašel, ker treniram na morju. Jutri grem na medaljo,” je po strnil Hrvat in dodal, da je tekmo dobro odpeljal tudi taktično in lahko nadzoroval tekmece ter tako prihranil nekaj moči za nedeljo. Hrvat je tako v predtekmovanju kot v polfinalu dosegel najboljši izid med vsemi nastopajočimi.

V prvem polfinalu je bil mladi Blejec Aleš Jalen brez možnosti za veliki finale, kamor so se uvrstili Slovak Lukaš Babač, Kitajec Guiying Zhu in Švicar Silvan Zehndner. Jalen je zasedel peto mesto, bil dolgo šesti, v drugem delu pa pospešil, prehitel Portugalca Nuna Mendesa, ostalih tekmecev pa do cilja ni ogrozil.

Že dopoldan se je v nedeljski finale med težkimi skifi prebil Mariborčan Gašper Fistravec, Blejec Janez Zupan je bil s četrtim mestom prekratek za eno mesto in bo tako kot Jalen nastopal v finalu B.

Razred zase v kategoriji “težkih skifov” je bil Kubanec Angel Fourneir Rodriguez, bronasti z lanskega SP, ki je v petek zmagal na mednarodni regati. Fistravec je trdno držal drugo mesto in se prepričljivo uvrstil v finale. V končnici tekme, ko je Fistravec načrtno popustil, saj je imel finale zagotovljen, se je do drugega mesta prebil Kitajec Ma Jian, lani član kitajskega dvojnega četverca.

“Taktika je bila nastavljena na Kitajca. Kubanec je korak pred nami. Kitajca sem z lahkoto obvladoval do treh četrtin proge in to presenetljivo z lahkoto. Na koncu sem prihranil moči za nedeljo, tudi taktično sem popuščal, a jutri bom dal vse od sebe,” je po tekmi dejal Fistravec, ki je priznal tudi, da je bila konkurenca na Bledu nekaj manjša, kot je sprva pričakoval, zato se zdaj spogleduje tudi s tretjim mestom. “Odstopata Kubanec in Hrvat, ostali pa imamo možnost, da se borimo za tretje mesto. Imam še nekaj rezerve in če mi to uspe nadoknaditi, se bom boril za visoka mesta.”

V drugi skupini je zmagal Hrvat Damir Martin, ki je lansko sezono zaradi poškodbe izpustil. Drugi je bil Švicar Markus Kessler, tretji pa Egipčan Hasan Nour El din. Dolgo je bil v boju za finale tudi Blejec Janez Zupan, ki pa mu je v sprintu zmanjkalo nekaj moči in se je moral zadovoljiti s četrtim mestom in finalom B.

“Načrt je bil hiter start in da prehitim Egipčana, a je bil on močnejši od mene. Zato sem potreboval načrt B in držal sem se Švicarja, kar mi je do polovice uspevalo. Izkazalo se je, da je malo močnejši in v končnici nisem imel pravih možnosti,” je dejal Zupan, ki je tekmo začel izgubljati v drugem delu, vseeno pa je optimističen za nedeljski finale B, kjer bo napadal prvo mesto.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja