Nik Krebs in Miha Aljančič ter Valentina Alicia Miklavčič in Alja Škrlj v polfinalu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Letošnje mladinsko svetovno prvenstvo poteka v Rio de Janeiru na jezeru Rodrigo de Freitas, kjer bo prihodnje leto organizirana olimpijska regata. Maloštevilna slovenska zasedba je danes precej nastopila v predtekmovanjih in repasažu, iz katerih sta se moški in ženski dvojni dvojec prebila med dvanajst najboljših, preboj v polfinale ni uspel edino skifistu Mahnetu.

DSC_0234

Nik Krebs (VK Dravske elektrarne Maribor) in Miha Aljančič (VK Bled) sta v predtekmovanju zasedla drugo mesto in se tako neposredno uvrstila v polfinale. V predtekmi sta zaostala le za italijansko posadko Andrea Cattaneo – Emanuele Fiume, letošnjima evropskima prvakoma, ki je vodila od starta in zmagala s precejšnjo prednostjo. Naša dva, sicer bronasta z letošnjega mladinskega evropskega prvenstva v Račicah, sta bila brez težav druga. Kmalu po polovici proge sta si priveslala veliko prednost pred tretjima Japoncema in si tako zagotovila precej lahko napredovanje med dvanajst najboljših. Četrta je bila Argentina, peti Zimbabve in šesti Bahami.

DSC_0987

Krebs in Aljančič bosta v polfinalu nastopila jutri ob 14:54 po slovenskem času, in sicer v prvi polfinalni skupini. Za prva tri mesta, ki vodijo v veliki finale, se bosta pomerila s posadkami Nove Zelandije, Madžarske, Avstrije, Francije in Čila. Na letošnjem MEP v Račicah, kjer sta osvojila bron,  sta že premagala madžarsko, avstrijsko in francosko ekipo, medtem ko se z Novozelandcema in Čilencema še nista srečala.

 DSC_0893

V ženskem dvojnem dvojcu sta Valentina Alicia Miklavčič (VK Dravske elektrarne Maribor)  in Alja Škrlj (VK Izola) v predtekmovanju zasedli četrto mesto, tako da sta morali v repasaž, ki so ga organizatorji zaradi napovedanega močnega vetra izvedli že popoldne oziroma zvečer po slovenskem času. Repasaž sta z vodstvom skozi celotno progo dobili Južnoafričanki Rosane in Tayla-May Bentley, naši dve pa sta bili ves čas v igri za drugo mesto, ki je še vodilo v polfinale. Na polovici proge je bila pred njima Japonska, ki sta jo v drugi polovici prehiteli, v zaključku tekme pa je močno pritisnila norveška posadka, vendar sta naši napad uspešno odbili. V cilju je prednost pred Norvežankama znašala pičlih 37 stotink in je pomenila uspešno uvrstitev med dvanajst najboljših ženskih dvojnih dvojcev.

DSC_0983

Miklavčičevo in Škrljevo čaka polfinalna tekma jutri ob 15:15 po slovenskem času. Njune konkurentke za uvrstitev v veliki finale bodo predstavnice Brazilije, Avstralije, Kitajske, Romunije in Velike Britanije. Brazilki in Kitajki sta bili pred njima v predtekmi, medtem ko sta Romunki srebrni z letošnjega MEP, kjer sta bili naši osmi.

 DSC_0832

Tim Mahne (VK Argo Izola) se je iz predtekmovanja z drugim mestom neposredno uvrstil v popoldanski četrtfinale, od koder pa mu ni uspelo napredovanje v polfinale. V četrtfinalni tekmi je zasedel peto mesto, naprej pa so vodila prva tri. V zanimivi tekmi je zmagal Američan pred Belgijcem in Perujcem, ti trije pa so si napredovanje zagotovili že nekje na sredini proge, ko so se znebili predstavnika Švedske. Mahne je bil v igri za polfinalna mesta le v prvem delu proge, v nadaljevanju pa ni več zmogel tempa, ki so ga narekovali vodilni. V sredinskem delu proge si je nabral prevelik zaostanek za boj za višja mesta in je v cilj priveslal kot peti, prehitel pa je brazilskega veslača.

DSC_0967

Mahne bo jutri nastopil v malem polfinalu za uvrstitev v finale C ali D. Ta tekma bo na sporedu ob 13:30 po slovenskem času. V finale C, tekmovanje za mesta med 13 in 18, vodijo prva tri mesta, za katera se bo boril s skifisti Vietnama, Hrvaške, Zimbabveja, Urugvaja in Brazilije.

Vsi rezultati

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja