Veliko priznanje Rajku Hrvatu, stekleno veslo Luku Špiku

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Danes je Veslaška zveza Slovenije podelila priznanja za leto 2015. Veliko priznanje za letošnje dosežke je iz rok predsednika VZS Jošta Dolničarja prejel Rajko Hrvat, ki je postal svetovni viceprvak v lahkem enojcu, obenem pa osvojil še bron na EP in srebro na domačem svetovnem pokalu na Bledu. Luka Špik, ki je nedavno sporočil, da zaključuje dolgoletno uspešno kariero, je prejel stekleno veslo, ki ga ob zaključku kariere prejmejo veslaški medaljisti s SP in OI. Obenem je bil imenovan za »ambasadorja veslanja« in se v tej vlogi pridružil Iztoku Čopu.

DSC_3491

Leto 2015 je bilo za Veslaško zvezo Slovenije sicer uspešno na vseh področjih. Na tekmovalnem sta poleg Rajka Hrvata medaljo osvojila še mladinca Miha Aljančič in Nik Krebs, in sicer bron na evropskem prvenstvu. Na Bledu je VZS skupaj z VK Bled in podjetjem SI Sport uspešno organizirala tekmo svetovnega pokala v maju, kasneje v juniju pa še jubilejno 60. Mednarodno regato. Ob svetovnem pokalu je bil ob podpori FISA in MOK  uspešno organiziran še razvojni trening kamp za veslačice. Na mednarodnem parketu smo bili uspešni z izvolitvijo predsednika naše sodniške komisije Vladimirja Megliča v FISA sodniško komisijo, Meglič pa je šele drugi Slovenec, za Božom Benedikom, na tako visoki funkciji v mednarodni veslaški zvezi.

Največje možno priznanje v veslaškem športu na svetovni ravni je doživel Iztok Čop, ki mu je Mednarodna veslaška zveza FISA podelila Kellerjevo medaljo. Po zaslugi svojih uspehov, vsestranskosti in pristopa k športu se je še tako vpisal med velikane svetovnega veslanja.

DSC_3521

Pregled letošnjih prejemnikov priznanj:

PRIZNANJE OB ZAKLJUČKU TEKMOVALNE KARIERE IN NAZIV »AMBASADOR VESLANJA«:

LUKA ŠPIK

Olimpijske igre: 5 nastopov, 3 medalje (Sydney 2000 – zlata, Atene 2004 – srebrna, London 2012 – bron)
Svetovna prvenstva: 13 nastopov, 3 zlate kolajne, 2 srebrni

Svetovni pokal: 38 nastopov, 16 medalj

LUKA ŠPIK, rojen  9.2.1979, član Veslaškega kluba Bled, je bil del slovenskih veslaških reprezentanc polni dve desetletji, v tem času pa je nastopil na petih olimpijskih igrah in trinajstih svetovnih prvenstvih. Osvojil je komplet olimpijskih medalj in pet medalj na svetovnih prvenstvih, od tega tri zlate. V karieri je 38-krat nastopil na tekmah svetovnega pokala in 16-krat stal na stopničkah, poleg tega pa je postal tudi svetovni prvak v enojcu med mladinci in mlajšimi člani. Letos je zaključil športno kariero.

DSC_3510

Luka se je z veslanjem pričel ukvarjati leta 1992 po izjemnem uspehu blejskih veslačev na OI v Barceloni. Skozi celotno kariero ga je vodil trener Miloš Janša, že od samih začetkov pa je izkazoval izjemen talent in  zelo hitro napredoval. Njegov prvi reprezentančni nastop sega v leto 1994, ko se je na MSP v Münchnu pri 15 letih že uvrstil v veliki finale. Leta 1995 je bil že drugi, leta 1996 pa kot 17-letnik skupaj z Erikom Tulom nastopil na OI v Atlanti in izpustil SP za mladince. Naslednje leto je v belgijskem Hazewinklu suvereno osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v enojcu. Tak uspeh je takoj naslednje leto ponovil še med mlajšimi člani (do 23 let), potem pa je šla kariera samo še proti zvezdam, saj je veliki pohod začel tandem Luka Špik-Iztok Čop. Že ob prvem skupnem nastopu sta leta 1999 v Kanadi postala svetovna prvaka, leta 2000 pa v Sydneyu prepričljivo še olimpijska prvaka, to je bila tudi prva zlata olimpijska medalja za samostojno Slovenijo. V naslednjem dobrem desetletju sta kraljevala v disciplini dvojnega dvojca, saj sta osvojil srebro (Atene 2004) in bron (London 2012) na OI ter dvakrat zlato (Gifu 2005, München 2007) in srebro na SP (Eton 2006). Enkraten uspeh jima je uspel leta 2005 na Japonskem, kjer sta na enem svetovnem prvenstvu nastopila v dveh disciplinah ter osvojila zlato v dvojnem dvojcu in srebro v dvojnem četvercu, v katerem sta veslala še Matej Prelog in Davor Mizerit.

DSC_3523

Po šestem mestu na OI v Pekingu sta se s Čopom razšla in Luka je na SP 2009 v Poznanu uspešno združil moči z mlajšim bratom Janom Špikom (peto mesto), naslednje leto na Novi Zelandiji pa je prvič na SP nastopil v enojcu in se uspel uvrstiti v veliki finale. Za domače svetovno prvenstvu na Bledu leta 2011 sta s Čopom ponovno združila moči in bila peta, na olimpijskih igrah v Londonu pa karieri kronala z odličnimi nastopi pred nepregledno množico gledalcev in osvojila bronasto medaljo. V letu 2013 je Luka na SP v Koreji zaustavila poškodba hrbta, ki se je tudi kasneje ni več povsem znebil. Po tekmovalni sezoni 2014, v kateri je skušal okrepiti četverca, si je vzel leto tekmovalnega premora. V Londonu, kjer je osvojil zadnjo olimpijsko medaljo, je našel nove življenjske priložnosti in se po temeljitem razmisleku odločil za zaključek kariere.

DSC_3515

 

PRIZNANJA ZA TEKMOVALNE DOSEŽKE

 • VELIKO PRIZNANJE VZS
  • lahki enojec RAJKO HRVAT
  • trener IZTOK BUTINAR

DSC_3502

Za osvojeno srebrno medaljo na Svetovnem prvenstvu na jezeru Aiguebelette v Franciji. Rajko je v svoji sanjski sezono osvojil še bronasto medaljo na Evropskem prvenstvu v Poznanu na Poljskem in srebrno medaljo na tekmi svetovnega pokala na Bledu.

DSC_3525

 • MALO PRIZNANJE VZS
  • dvojni dvojec NIK KREBS, MIHA ALJANČIČ
  • trenerja posadke ROBERT KRAŠOVEC, PRIMOŽ MERF

DSC_3498

Za osvojeno bronasto medaljo na Mladinskem evropskem prvenstvu v Račicah na Češkem. Posadka je bila potem še peta na Mladinskem svetovnem prvenstvu v brazilskem Riu.

 

JUBILEJNA PRIZNANJA VZS

– za 10-letno reprezentančno kariero (2005-2015): MATEJ ROJEC

Prvi nastop za reprezentanco na MSP 2005. Največji uspeh v mlajših kategorijah srebrna medalja v 4x na MSP 2007. V članski konkurenci 3 nastopi na SP in 4 na EP, največji uspeh bronasta medalja v 4x na EP 2012.

za 20-letno trenersko udejstvovanje v reprezentancah (1995-2015): IZTOK BUTINAR

za 30-letno trenersko udejstvovanje v reprezentancah (1985-2015): MILAN KOCJANČIČ

DSC_3505

PLAKETE VZS

 • plaketa VZS za zaslužne veslaške delavce
  • PETER MIZERIT

DSC_3499

Izjemno aktiven član IO VK Nautilus, član NO VZS in veslaški sodnik, nekdanji aktiven in uspešen veslač.

 • plaketa VZS za posebne zasluge
  • MORNARIŠKI DIVIZION SLOVENSKE VOJSKE

Za večdesetletno sodelovanje pri izvajanju Mednarodne regate Koper in ostalih veslaških regat na Obali. Za pomoč potapljačev pri postavljanju proge in za reševalno ekipo med regato.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja