Veslači in prireditelji se veselijo majskega evropskega prvenstva

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Ljubljana, 20. aprila – Bled bo med 25. in 28. majem gostil evropsko prvenstvo v veslanju. Kot poudarjajo pri Veslaški zvezi Slovenije in organizacijskem odboru, so dobro pripravljeni na dogodek. Prav tako pa je selektor Jan Ilar zadovoljen tudi s pripravljenostjo svojih varovancev.

“V preteklih letih smo izvedli nekaj tekmovanj, tako da je organizacijska ekipa dobro utečena in pripravljena na vrhunsko izvedbo,” je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik organizacijskega odbora in Veslaške zveze Slovenije Jošt Dolničar.

Ta je ocenil, da se lahko po določenem upadu vrhunskih izidov znova lahko kosajo z najboljšimi državami v tem športu. “Zato so pričakovanja pred EP ustrezno visoka. V zadnjih letih se vidi napredek, računamo, da bo to EP dodatna prelomnica v izidih naših ekip. Za nas kot organizatorje pa pričakujemo, da bo tudi neka prelomnica in ambicija za to, da v naslednjih letih mogoče spet gostimo SP na Bledu,” je še povedal Dolničar.

Pojasnil je, da bo tekmovanje na visoki ravni, saj bodo najboljše veslaške države na EP prišle s polnimi ekipami. Kot je razkril eden od izvršnih direktorjev organizacijskega odbora Tim Farčnik, bo na EP sodelovalo 40 držav.

“Na EP bo sodelovalo več kot 1500 tekmovalcev in spremljevalcev iz 40 držav. Z Bleda bo poročalo večkot 300 predstavnikov medijev, televizijski prenosi bodo v soboto in nedeljo, ko bodo finalna tekmovanja. Pričakujemo, da bo slika z Bleda šla v 26 evropskih držav. Skupaj bo 128 ur televizijskega programa, ki naj bi si ga ogledalo več kot 55 milijonov gledalcev, kar potrjuje, za kako odmeven dogodek gre,” je Farčnik nanizal nekaj pričakovanj o odmevnosti dogodka.

Kot je dodal, bo v ospredju trajnostni vidik organizacije. Kar zadeva sam obisk, pričakujejo med 500 in 1000 tujih obiskovalcev ter več slovenskih. “Zato smo pripravili zelo ugodne cene za slovenske gledalce. Za četrtek in petek, ko bodo predtekmovanja, bo cena vstopnice 12,5 evra, za soboto in nedeljo pa 22,5 evra,” je pojasnil.

Drugi izvršni direktor organizacijskega odbora Jernej Slivnik je povedal, da bodo navijaško kuliso sestavljali tudi šolarji. “V četrtek in petek bomo gostili šole z območij, kjer imamo veslaške klube. To je neka naložba, da okrepimo število tekmovalcev v klubih. Če pa na Bled v dogledni prihodnosti pripeljemo SP, pričakujemo, da bi imeli podobne številke kot v najboljših letih slovenskega veslanja,” je povedal Slivnik.

Lepe številke v smislu izidov pričakuje selektor Ilar, ki bo dokončno reprezentanco za EP dobil po uvodni tekmi svetovnega pokala v Zagrebu (5. do 7. maj). Glede na opravljeno pa pričakuje, da se ne bo veliko spreminjala.

V reprezentanci A je letos peterica veslačev. Udarno ime ekipe ostaja lahki skifist Rajko Hrvat, veliko pričakujejo od dvojca brez krmarja Nika Krebsa in Jake Časa, v skifu bosta slovenske barve branila Filip Matej Pfeifer in Nina Kostanjšek.

“To so veslači, ki so že v pretekli sezoni uspešno nastopali za reprezentanco. Pripravljenost se je še izboljšala, tako da pričakujem, da bodo moja pričakovanja izpolnjena na naslednji tekmi,” je dejal Ilar in nadaljeval, da je za njimi intenzivno pripravljalno obdobje, ki je potekalo od oktobra do marca, tudi v Skradinu in Sevilli.

“Vse začrtane aktivnosti smo izvedli. Skupni obseg je bil 50 dni veslanja, ki ga v običajnih razmerah v Sloveniji ne bi mogli izvesti,” je pojasnil. Ilarja z optimizmom navdajajo tudi meritve in testiranja, ki kažejo individualni napredek večine kandidatov.

Bled je sicer v zgodovini gostil že precej velikih tekmovanj, med drugimi svetovna prvenstva v letih 1966, 1979, 1989 in 2011, evropsko prvenstvo 1956, tekme svetovnega pokala 2010 in 2015 ter tudi veteransko SP 2017.

Tokrat na Bledu prve tekmovalce pričakujejo 22. maja, čemur bodo sledili trije dnevi treningov. Slavnostno odprtje bo 24. maja ob 18. uri v Veliki Zaki.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja