Veslaška zveza Slovenije na Bledu obeležila 70. obletnico ustanovitve

Veslaška zveza Slovenije v tem letu obeležuje 70 let delovanja in v soboto je v Rikli Balance hotelu na Bledu priredila osrednjo slovesnost, ki so se je udeležile vse generacije slovenskih veslačev, trenerjev in veslaških delavcev. Predsednik zveze Jošt Dolničar je v nagovoru izrazil velik ponos nad preveslano potjo in spomnil na izjemno statistiko – šest olimpijskih medalj, 17 naslovov svetovnega prvaka in 141 medalj z evropskih in svetovnih prvenstev. Bled kot kraj slovesnosti ni bil izbran naključno, saj predstavlja središče slovenskega in je eno od središč svetovnega veslanja; tu pa ima VZS kot edina slovenska športna zveza olimpijskih športov že dolga desetletja tudi svoj sedež.

Veslaška zveza Slovenije je ena manjših slovenskih športnih zvez olimpijskih športov z veslaškimi klubi na Bledu, v Mariboru, Kopru, Izoli, Piranu in Ljubljani, kakor tudi ena manjših svetovnih veslaških zvez, a vendar smo dokazali in dokazujemo tudi danes, da znamo poseči na sam vrh Olimpa tako po tekmovalni kot organizacijski plati. Naši veslači so orali ledino v slovenskem športu po osamosvojitvi in za samostojno Slovenijo leta 1992 v Barceloni osvojili prvi dve olimpijski medalji, osem let kasneje v Sydneyu pa še prvo zlato, na dan, ki ga danes obeležujemo kot Dan Slovenskega športa. Po organizacijski plati velja izpostaviti izvedbo kar štirih svetovnih veslaških prvenstev na Bledu, s čimer smo daleč najuspešnejša slovenska športna zveza olimpijskih športov, skupaj s švicarskim Luzernom pa vodilni tudi v svetovnem merilu. Prihodnje leto po letu 1956 ponovno gostimo evropsko prvenstvo, na katerem bo nastopila pomlajena in ponovno močna slovenska reprezentanca.

Na prireditvi, ki sta jo povezovala Igor E. Bergant in Antonija Ražen, je bil predstavljen tudi zbornik 70 let Veslaške zveze Slovenije, ki predstavlja prvi knjižni pregled slovenske zgodovine veslanja. Avtorica Nataša Mrak in glavni urednik Peter Fajfar sta na odru sodelovala v sproščenem in zanimivem pogovoru, v katerem so se jima pridružili olimpionik in najboljši slovenski veslač vseh časov Iztok Čop,  naj-veslaški in eden najtrofejnejših slovenskih trenerjev Miloš Janša, najuspešnejši tekmovalec zadnjega obdobja Rajko Hrvat in predstavnik nove generacije veslačev Jaka Čas.

Na prireditvi so bila ob prisotnosti gostov iz Olimpijskega komiteja Slovenije in nekaterih drugih nacionalnih panožnih športnih zvez ter starega in novega župana Občine Bled, Janeza Fajfarja in Antona Mežana, podeljena priznanja VZS za preteklo leto. Veliko priznanje sta prejela lahko skifist Rajko Hrvat in trener Anže Blažič za osvojeno bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Račicah, malo priznanje pa dvojec Arne Završnik in Jakob Brglez ter trener Primož Merf za osvojeno srebrno medaljo za mladinskem svetovnem prvenstvu v Vareseju.

Plaketi za zaslužne veslaške delavce sta prejela dolgoletna člana organov zveze in klubov Franc Pavlič in Lojze Grobelnik, plakete za posebne zasluge pa Hotel Jezero Bohinj, Zdravstveni dom Bled, arhitektski dvojec Katjuša Kranjec in Rok Kuhar, mednarodni veslaški sodnik iz Trsta Fabio Bolcic in veteranski veslač Igor Božeglav. Posebno zahvalo v obliki steklenega vesla je prejel dolgoletni blejski župan Janez Fajfar, ki je v preteklih štirih mandatih nudil široko podporo in sodelovanje pri kandidaturah in izvedbah velikih tekmovanj z vrhuncema SP 2022 in EP 2023 ter pri prenovi Olimpijskega veslaškega centra Bled.