Znani so četrtfinalni tekmeci, najprej jutri Rajko Hrvat

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Po včerajšnjih in današnjih repasažih so znani tekmeci naših dveh posadk v četrtfinalu svetovnega prvenstva. Rajko Hrvat bo nastopil jutri, dvojni dvojec Janez Zupan in Gašper Fistravec pa v četrtek.

 DSC_0655

Rajka Hrvata, ki je dosegel najboljši čas predtekmovanj, po dveh dneh premora čaka četrtfinalna tekma jutri ob 11:05, njegovi tekmeci za napredovanje v polfinale, kamor vodijo prva tri mesta, pa bodo lahki skifisti Portorika, Portugalske, Nemčije, Peruja in Avstralije.

Rajku bo na četrti progi verjetno največji konkurent Nemec Konstantin Steinhuebel, ki je tako kot on zmagal eno od predtekmovalnih skupin. Steinhuebel se je letos na finalu svetovnega pokala v Luzernu preskušal v lahkem dvojnem dvojcu, kjer je bil trinajsti, lani pa je bil v tej disciplini srebrn na EP v Beogradu. Na drugem letošnjem svetovnem pokalu v Vareseju je nastopil v lahkem enojcu in bil sedmi, na lanskem SP v Amsterdamu pa je v prav tako neolimpijskem lahkem dvojnem četvercu osvojil srebrno medaljo. Portugalec Nuno Goncalves Coelho je stari maček, saj na velikih tekmovanjih nastopa že vse od leta 2001, večinoma kot član lahkega četverca. Letos se je skušal uvrstiti v lahkega dvojnega dvojca in dobro nastopil na EP v Poznanu (deveto mesto) in na svetovnem pokalu na Bledu (drugo mesto), vendar na koncu zaradi notranje konkurence končal v enojcu. Avstralca Johna McDonnella je Rajko že premagal v predtekmi, mladega Perujca Leona Garcio Renza na lanskem SP, medtem ko najmlajši v konkurenci Portoričan Joseph Purman letos prvič nastop v tako močni konkurenci.

DSC_0261

Naš lahki skifist Rajko Hrvat je bil sicer na lanskem SP tik po sanirani poškodbi stresnega zloma rebra petnajsti, letos pa ima za seboj lepo serijo odličnih uvrstitev, saj je bil srebrn na svetovnem pokalu na Bledu in bronast na evropskem prvenstvu v Poznanu.

Trener Iztok Butinar pred tekmo: »Jutrišnji plan se ne bo dosti razlikoval od tistega za predtekmo. Ravno tako bo treba napasti prvo mesto in to bomo poskušali tudi uresničiti. Nasprotniki so znani, najostrejši pa bo verjetno Nemec, ki je zmagal eno od predtekem. Mislim, da večjih problemov ob normalni tekmi ne bi smelo biti.«

 DSC_0019

Janez Zupan in Gašper Fistravec bosta v četrtfinalu nastopila v četrtek, in sicer v prvi predtekmovalni skupini ob 12:04. Njuni tekmeci za prva tri mesta, ki vodijo v polfinale in ohranjajo žive upe na olimpijsko vozovnico, bodo posadke Azerbadjana, Kube, Hrvaške, Ukrajine in Argentine.

Vsi naši konkurenti so že dolgo v svetovnem vrhu in imajo bogato zgodovino dobrih rezultatov. Hrvata brata Martin in Valent Sinković sta aktualna svetovna prvaka in zmagovalca letošnjega svetovnega pokala med dvojnimi dvojci, obenem pa lastnika najboljšega časa, saj sta se na lanskem SP v Amsterdamu kot edina doslej spustila pod mejo šestih minut. Z njima sta naša dva letos opravila velik del priprav, v prostem času pa tudi prijateljujejo. Hrvata zaradi poškodbe letos nista nastopila na EP, sta pa tam bronasto medaljo osvojila Ukrajinca Sergii Gryn in Ivan Futryk, ki potem med sezono nista nastopala v svetovnem pokalu. Kubanci z izjemo odličnega skifista Roudrigeza v večini nastopajo samo na svetovnih prvenstvih, pa še to neredno. Štroker aktualne posadke Adrian Oquendo Ibanez je tako nazadnje nastopil na SP 2013, ko je bil enajsti v dvojnem dvojcu, skupaj s tokratnim partnerjem Eduardom Rubiem Rodriguezom pa sta bila dvanajsta v dvojnem četvercu na SP 2011 na Bledu. V predtekmovanju sta prikazala zelo dober nastop in bila druga za favorizirano Litvo. Mlada Azerbadjanca Alexandar Alexandrov in Boris Yotov sta bila zelo uspešna v mladinski kategoriji, v dvojnem dvojcu pa sta dosegla že nekaj vidnih rezultatov v absolutni konkurenci, saj sta bila srebrna na EP 2014, letos pa najvišje 13. na svetovnem pokalu v Vareseju. Kot skifist je bil štroker Alexandrov lani pesti na SP v Amsterdamu. Argentinca Rodrigo Murillo in Christian Rosso sta že nekaj časa tik pod vrhom v dvojnih dvojcih, najvišje sta bila na OI v Londonu, ko sta bila četrta. Na letošnjem edinem nastopu na svetovnem pokalu v Vareseju sta bila četrta.

DSC_0148

Janez Zupan in Gašper Fistravec sta letos na velikih tekmovanjih nastopila samo na evropskem prvenstvu, kjer sta bila petnajsta. Lani je Zupan na SP nastopal v dvojcu, Fistravec pa v dvojnem četvercu.

Trener in selektor Dušan Jurše: »Sam plasma v predtekmi je bil soliden, tretje mesto je bilo dovolj za napredovanje v četrtfinale. Sama tekma pa po kvaliteti ni bila izvedena v skladu s pričakovanju, saj je bil upad hitrosti v drugih in tretjih 500 metrih nekoliko prevelik, zato bo to treba v nadaljevanju močno popraviti. Četrtfinalna tekma bo izjemno zahtevna, vsaj za nas. Nastopamo v skupini z aktualnima svetovnima prvakoma Hrvatoma, potem sta tu ekipi Kube in Ukrajine, ki v tem trenutku kotirata izjemno visoko, zraven pa še ekipi Azerbadjana in Argentine, ki sta v tem trenutku v podobni situaciji kot mi. Seveda bo nastop moral biti perfekten, brez napake in na izjemno visokem nivoju, če želimo konkurirati, predvsem tu mislim na ekipo Ukrajine. Če bi uspeli to realizirati, bi po vsej verjetnosti imeli možnost za uvrstitev med prve tri in napredovanje v polfinale.«

Spremljajte Svetovno prvenstvo Aiguebelette 2015 v živo

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja